Aina välillä täytyy pistäytyä Tukholman kirpputoreja katsastamassa.

Parhaat kirppikset löytyvät Södermalmilta. Slussenilla heti Götgatanin alussa on Emmauksen kolme kirppistä, yhdessä lastenvaatteita, toisessa vintage-vaatteita ja kolmannessa miesten  ja naisten vaatteita, astioita, kirjoja, pikkusälää.

Götgatanin toisessa päässä on meidän Pelastusarmeijan kirppiksiä vastaava Myrorna, ja siitä vähän matkan päässä Nytorgetin laidalla Stadsmissionin kirppis. Hornsgatanilta löytyvät myös Myrorna ja Stadsmission.

Kirppiksien taso on jotain ihan muuta kuin meillä Suomessa. Tavarat ja vaatteet ovat todella hyväkuntoisia, valikoimat ovat valtavia ja hinnat kohtuullisia, päinvastoin kuin esim. Pelastusarmeijan ja Fidan kirpputoreilla, joissa hinnat ovat ihan älyttömiä. Rikkinäisistä astioista pyydetään heti suuria summia, jos pohjassa vaan on Arabian leima, ja sitten tavarat seisovat kuukausikaupalla hyllyissä kun kukaan ei niitä niillä hinnoilla osta. Aaarrggggh!

Tukholman keskustassa käyn aina Adolf Fredriks Kyrkogatanilla Myrorna-kirppiksellä. Siellä on tavaraa kolmessa kerroksessa ja kaikki siististi ja hienosti esille pantuna.

Ja onhan keskustassa ihan oikeakin tori, Hötorget, jossa sekä syötävää ruokaa, että silmän ruokaa.

Välillä tankattiin Södermalmin String-kahvilassa, jossa kaikki pöydät, tuolit ja sohvat ovat vanhoja ja eri paria, osa istumapaikoista on asetettu näyteikkunoihin. Seinillä on kaikenlaista kylttiä ja kuvaa, vanhoja tavaroita: karkkiautomaattikaappeja, radioita ja esineitä, ja elävät kynttilät palavat pöydillä. Stringin perusideana on että kaikki kahvilassa on myytävänä, eli jos ihastut vaikka tuoliin jolla istut, voit ostaa sen itsellesi. Kahvila on täynnä nuoria ihmisiä ja tunnelma on rento ja kodikas. Sekaan mahtuu jopa tällainen täti-ihminenkin.

Tässä tämän retken paras saalis, Bodumin Eileen-pressopannu.

Päivän Tukholman reissulla kannattaa ehdottomasti vanhan kaupungin ja keskustan sijaan vaihteeksi suunnistaa Södermalmille, sillä sieltä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista, ja varsinkin SoFon alueelta. Suosittelen!

EDIT 15.4.2011:

Tuoreempia tarinoita ja kuvia Tukholman kirppiksiltä löytyy uudesta mitä tekis -blogista täältä.

 

Blogin alkuun